3. Interventie en behandeling

Interventies

Zelfmanagement is een verzameling van kennis, gedrag, activiteiten en hulpmiddelen waarmee mensen met een chronische aandoening beter de regie kunnen voeren rond de aandoening en op het leven, ook het leven dat iemand wil hebben of krijgen.

Het individueel zorgplan, het voeren van eigen regie en zelfmanagement, empowerment, ondersteunend werken en gedeelde besluitvorming staan centraal in behandeling en rehabilitatie.

Empowerment betekent iemand in staat stellen om optimaal gebruik te maken van zijn of haar talenten en capaciteiten.

De zorgverlener betrekt, in overleg met en na instemming van de patiënt zelf, naasten bij de zorg in alle fasen. Daarbij heeft de zorgverlener oog voor hun belastbaarheid. Aan herstel werken doen mensen zelf en ondersteuning van anderen (en van de zorg) moet aansluiten bij het persoonlijke proces. Belangrijk voor die ondersteuning is dat de leefwereld, het levensverhaal, de wensen, behoeften, krachten en mogelijkheden van de mensen die werken aan hun rehabilitatie leidend zijn.

Gedeelde besluitvorming betekent dat de expertise van een zorgverlener en wetenschappelijke kennis worden geïntegreerd met de voorkeuren, wensen en verwachtingen van de patiënt. De toepassing van motiverende gespreksvoering door een zorgverlener is daarom vanaf het eerste contact essentieel. De patiënt dient daarbij door de zorgverlener goed te worden geïnformeerd over de opties, de voor- en nadelen en consequenties van deze keuzes.

Behandeling

Behandelmogelijkheden bij alcoholproblemen zijn:

  • Eerste Stap Interventies (zoals eHealth en sociale media).

  • Psychosociale behandeling (zoals motiverende gespreksvoering).

  • Psychologische en psychotherapeutische behandelinterventies (ook voor terugvalpreventie bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie en contingentiemanagement).

  • Medicamenteuze behandeling.

  • Vaktherapie.

Bronnen

21. GGZ standaard. Problematisch alcoholgebruik en alcoholverslaving. [internet]. N.d. [geraadpleegd op 7 juli 2022]. Beschikbaar via

https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/problematisch-alcoholgebruik-en-alcoholverslaving/behandeling-en-begeleiding/organisatie-van-zelfmanagement

22. GGZ standaard. Samenvattingskaart generieke module: herstelondersteuning. [ internet]. N.d. [geraadpleegd op 7 juli 2022]. Beschikbaar via:

https://www.ggzstandaarden.nl/uploads/side_products/d0ab2b5ac13a4972e806020259d70a1b.pdf